Over ons

De Lange B.V. is een modern familiebedrijf uit Ursem, gemeente Schermer. Wij zijn gespecialiseerd in de productie van zaagsel voor veehouderijen, openhaardblokken voor de retail zoals Albert Heijn en pellets voor particulieren en bedrijven. Alle drie de producten nemen ongeveer 1/3 van de productie in beslag. Op jaarbasis worden ongeveer 5 miljoen openhaardblokken geproduceerd en 30.000 ton pellets. De 100% natuurlijke houtpellets worden steeds populairder in Nederland. In Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië zijn pellets al langer ingeburgerd, omdat ze daar geen aardgasnetwerk hebben, alleen dure stookolie.

Ons terrein is ongeveer 50.000m2 groot, waarvan 15.000m2 bebouwd is. Wij halen het zaagsel op bij meer dan 1.000 fabrieken in Nederland en de omringende landen en brengen onze producten weg met 7 vrachtauto’s. In totaal hebben wij 450 containers in gebruik. 80% van onze productie is bestemd voor de export in Europa. Alles wat wij maken komt voort uit zaagsel en resthout.

Groene stroom uit zaagsel

Wij hebben ook een grote kachel, een eigen energiecentrale, in het Westland staan, in De Lier bij Delft. Hier worden schoon B-hout (verlijmd hout zoals spaanplaat, MDF en triplex) en houtstof (het fijnste zaagsel) gestookt in de biomassa centrale. Dit B-hout krijgen wij van keukenbedrijven die zelf geen verbrandingsoven hebben en maken er een restproduct van. De kachel produceert 800kW groene stroom per uur. Onze installatie draait 24 per dag, 7 dagen per week. De opgewekte stroom leveren wij terug aan het nutsbedrijf. De restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van de stroom gaat naar drie tuinders in de buurt die in totaal 20ha glastuinbouw hebben. Ook dit is een CO2-neutraal proces! Zo gaat het hout(stof) dat ooit als afval werd beschouwd nu een nieuw leven tegemoet als waardevolle energiebron.

De centrale voldoet ruimschoots aan de strenge milieueisen die worden gesteld. Daarom heeft het ministerie van VROM ervoor gekozen om onze op biomassa gestookte energiecentrale maar liefst tien jaar lang te subsidiëren.

Ons team

Al meer dan 75 jaar bestaat het personeel van De Lange B.V. uit loyale, vakkundige medewerkers met verstand van zaken. Het team bestaat uit 15-20 vaste medewerkers.  De meesten zijn al jaren in dienst en zij kennen de producten door en door. De Lange B.V. investeert graag in goede werknemers!